Vägen till tjejskidan: del 8

Tjejskidan blir av och konstsnöspåret i Täby har öppnat! Nu har du ingen ursäkt längre, anmäl dig! Om du anmälder dig  innan sista anmälan 17/1 kostar det 400kr, så passa på, en riktigt rejäl genomkörare eller en mysig tur med bra stämning för alla tjejer, tanter och flickor. Du kan ju dessutom seeda dig till tjejvasan på köpet, vilket ger dig som plannerar att slå rekord på tjejvasan en rejäl fördel! 

Nog med prat från säljarmalin, nu till det seriösa. Du som ska åka Tjejskidan: nu är det bara 6 dagar kvar. Men ingen panik, har du tränat mindre än planerat då är det så. Då gäller bara att göra det bästa av situationen. 

Sista veckan före tävling är det viktigt att inte börja experimentera med nya träningsmetoder eller ny mat. Den perioden är nu över och du vill inte ha träningsverk eller ont i magen när du ska tävla. Själv gillar jag att köra lite lättare bålträning i veckan för att känna att man aktiverar mage och rygg, för jag kan med relativt hög säkerhet säga att din ländrygg kommer kännas dagen efter Tjejskidan. Men oroa dig inte, det är många som känner samma. Och anledningen till varför det blir så är bristande bålträning, när du stakar så kan inte magmusklerna hålla emot tillräckligt mycket så därför ”faller du igenom” i staktaget och din rygg får den klassiska banantendensen och då tar ländryggen mycket stryk. 

Maten i veckan anser jag inte behöver vara något annorlunda än vanligt. Jag vet att det är olika från person till person men enligt min mening är Tjejskidan en för kort tävling för att börja mixtra med matintaget, det stjälper mer än hjälper. 

Vad ska man göra med träning såhär nära innan lopp? 

Själv åker jag gärna ett intervallpass på onsdag om jag ska tävla en viktig tävling på lördag. Jag vet att många gör samma, men detta intervallpass kan se lite olika ut. För min del är det 3-4 supraintervaller som gäller, dessa är upplagda såhär:

  • 30sekunder A3+ (det snabbaste tempot du har för att bygga mjölksyra) och direkt efter:
  • 3min A3 tröskel (den fart du har när du kör ett långlopp ungefär, för att jobba med bra teknik med mjölksyra i kroppen) 

Jag vet även att 15/15 intervaller är populärt

  • 15sekunder A3-A3+ (typ allt du har)
  • 15 sekunder vila

Detta ska repeteras så att du är aktiv i 5 minuter därefter är det en set-vila på ca 2 minuter och sen på’t igen i 5min till. 

Men om du inte har kört så mycket intervaller innan ska du heller inte börja med det nu, all träning är bättre än ingen träning, då är det viktigaste att du tränar någonting i veckan så du får in känslan och stabiliteten när du står på skidor. 

Jag brukar även testa banan dagen innan tävling, vilket jag starkt kan rekommendera! Dagen innan ska man prova utförsbackar, om du behöver ploga, kör backen några gånger. Om du är duktig utför kan du ta många placeringar, detta är gratis-tid som du kan tjäna utan att behöva anstränga dig någonting. Testa dagen innan om du ska staka eller om du behöver fäste på banan, och var ärlig mot dig själv. Men samtidigt måste du våga utmana dig, om det är någon gång du ska testa så är det på denhär tävlingen! 

______________________________

Om du har frågor, tveka inte på att skriva i kommentarsfältet. 

Nästa del av ”vägen till Tjejskidan” är den sista och då så jag ta upp valla, tack och hej!!! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s