Vägen till tjejskidan: del 7

Nedräkningen har börjat, nu är det 15 dagar kvar till Tjejskidan! Och snön som nu ligger på marken i Stockholm kunde inte kommit mer lägligt.

I detta inlägg tänkte jag skriva lite korta frågor med svar och kanske slå hål på lite myter.

 1. Man kan inte träna med träningsverk
  • Falskt
  • Träningsvärk eller fördröjd muskelvärk är den smärta i musklerna som ofta framträder 24-72 timmar efter att ha fysiskt belastat sina muskler. Muskeln förbereder sig för ytterligare påfrestning alltså gör träning ingen skada. (wiki)
 2. Om man tränar mycket får man inte träningsverk
  • Falskt
 3. Man ska inte träna när det är mer än -15 grader
  • Falskt
  • Jag själv skulle dra mig från att tävla, vilket jag gör om det är mindre än 15 grader. Men om man tränar i dessa temperaturer så måste man ha mask enligt min mening, själv kör jag absolut inte intervaller i mer än 20 minusgrader.
 4. Man kan vila sig i form
  • Det är mycket olika från person till person och en sak fungerar garanterat inte för alla. Ett samband är dock att de flesta blir ”segare” efter att vilat än att hålla igång, dvs många elitskidåkare vilar inte precis innan en tävling. Ett klockrent exempel är hur första passet efter en sjukdomsperiod brukar kännas, den segheten vill man undvika på en tävlingsdag.
 5. Man ska kolhydratladda
  • Detta behövs inte för ex tjejskidan utan är det du är van vid. Börja absolut inte prova något nytt dagarna innan tävlingen. Däremot gör många detta på vasaloppet och detta är en process som tar ca 4 dagar då man först ska totalt tömma kroppen på energi och sedan börja inta kolhydratrik kost.
 6. Man ska dricka sportdryck
  • Detta är inte något måste!! Om du inte är van att dricka sportdryck innan eller under tävling stjälper detta mer än hjälper. För att vänja dig vid sportdryck så måste du testa på träning, annars finns risk för magont.

Hoppas ni fått lite svar på frågor nu. Passa på att åk skidor nu när snön finns, det är drömförhållanden i Stockholm nu!

 

15877714_1297124693641010_2053509433_o
Från dagens pass i Ursvik, perfekta förhållanden! Säkert 20km totala spår 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s