Vägen till tjejskidan: del 4

Nu är vägen till tjejskidan tillbaka! Och här med en fortsättning på föregående inlägg som handlade om stavar, så nu antar jag att du har en uppsättning perfekta stavar för dina ambitioner. Så nu kanske du kunde gissa vad dehär inlägget handlar om: skidor.

Att längdskidåkning är en materialsport är helt säkert och det är svårt att hitta rätt i den uppsjö av grejer som finns ute. Ofta blir det att man får förlita sig till 100% på butiksbiträdet i närmsta sportbutik, men efter du läser detta inlägg ska du förhoppningsvis bättre veta vad du vill ha för något under fötterna när du skidar!

Enligt SSF:s regelverk får en längdskida vara minimum åkarens längd minus 100 mm. Däremot rör detta då främst det vi kallar skejtskidor och inte då de klassiska skidorna, dessa vill man ha så långa som möjligt för att få så mycket glidyta som möjligt i snön. Däremot får de inte vara för långa eftersom de då blir otympliga därför får du se till att anpassa. En bra måttstock kan vara att ha en skida som når till handleden om du står raklång med armarna rakt uppåt.

Först och främst, Hur vet du att det är dags att byta skidor?

Det är en smaksak, men jag skulle säga att du ska uppdatera ditt skidförråd om dina skidor ser ut såhär:

skidor-vallningsfria-umea-6705631.jpg
Med vallafria skidor (räfflade) så har du automatiskt en nackdel mot dina med- och motåkare utan sådana. Du kanske har fäste men absolut inget glid.
3663-77-breidablikk-740x510.jpg
Även dessa tur-skidor är en stor no-no. De är för breda för längdspår och de förstör både för dig och för alla som ska åka i spåret efter dig.

Men den stora frågan då, vad ska du byta till?

Det finns många olika märken på marknaden men liksom stavmärkena har alla skidmärken ungefär lika utbud. Att välja ett skidmärke att åka på är helt och hållet en smaksak men såklart är jag förespråkare av fischer eftersom jag åker på dessa skidor och jag själv anser att de går grymt bra. Men de märken som flest åkare i världscupen i längdskidor åker på är följande:

  • Fischer
  • Atomic
  • Salomon
  • Madshus
  • Rossignol

Som sagt, de har ungefär samma utbud och därför kommer jag redovisa fischers olika skidor, men de andra märkena har liknande.

Som elitlängdskidåkare är det bra att ha många skidor, det är inte för att många skidpar ger status utan det har en relevant anledning. Olika skidor går nämligen bra i olika fören. Mer om detta senare, nu till skidmodellerna:

För dig som inte gillar att valla

Istället för de klassiska ”fisk-fjällskidorna” så har nu de flesta märken lanserat en ny typ av valla-fri klassisk skida sk. skins.  1.390g/194cm

1. Twin Skin Power EF

Denna skida tillhör fischers sport-kategori vilket är deras något billigare och mer motionärsinriktade sortiment, vilka man verkligen inte ska nedverdera. Var ärlig mot dig själv när du köper skidor, är du motionär, elitmotionär eller elitåkare, köp material som är rätt för din nivå.
Pris:?

Fischer beskriver själv denna skida såhär:
Ger både nybörjare och erfarna skidåkare en roligare skidupplevelse. Så om du hellre vill glida med lätthet än att träna hårt är Fischers sportmodell det rätta valet för dig!
Jag anser:
Dessa skin-skidor är det perfekta valet för dig som är motionär. Dessa skidor går i ALLA fören och du behöver aldrig oroa dig för att ha dåligt fäste eller glid. Skulle jag själv välja att endast ett par klassiska skidor att köpa skulle det vara dessa.

n44416_6webansichten_02_twinskin_power_grey

2. Twin skin PRO
Denns skida är liksom föregående en i skins-sortimentet men denna är enligt fischer:
Högkvalitativ skida för ambitiösa motionärer.
Pris: ?

n26916_6webansichten_02_twin_skin_pro_grey

3. Twinskin RACE

Den sista skins-skidan är den ”bästa” dvs som fischer beskriver själv: Twin Skin Race är en skida för den sportiga längdskidåkaren.
Denna skida är den lättaste och även dyraste och är därför rekommenderad till den mer vana längdåkaren som vill ha en träningsskida.
Pris: ca 2200kr

n26615_6webansichten_02_grey_1

Nu kommer vi till havet av ”vanliga klassiska längdskidor”

För att göra dehär så smidigt som möjligt börjar jag från de billigaste mest motionär-vänliga klassiska skidan och går till de mest avanserade elit-laggen.

  1. VASA CLASSIC

Denna skida passar motionärer till både träning och långlopp. Dessa går att få för ett bra pris och fungerar absolut till ex. tjejskidan.

14779095117944855
Pris:1499kr
F
ördelar:
Nackdelar

2. RCS classic
Långloppsskida för motionärer och tävlingsåkare. Den mest använda skidan i världscupens historia. Prövad och testad är detta ett utmärkt val för den sportiga skidåkaren med vinnarambition.

147739470753092390
Pris: 1999kr
F
ördelar: WC+ belag, dvs samma belag som fischers alla tävlingsskidor
Nackdelar: Tyngre än fischers nya tävlingsskidor (1.090g)

3. Carbonlight Classic
Används av världseliten inom både traditionell längdåkning och långlopp.

 

147739471940597691
Pris:4999kr
Fördelar: WC+ belag och lättaste av alla fischers skidor (980g)
Nackdelar: Dyr

4. Speedmax Classic
Skidan som sätter standarden i Världscupen. Speedmax teknologi för elitåkare som söker efter den maximala hastigheten och inte har råd att förlora några hundradelar påväg mot målet. Ny produktionsteknik gör att paraffinupptaget är förbättrat och ytan planare vilket leder till snabbare glid.

n07715_6webansichten_02_grey
Pris:5999kr
Fördelar: Fischers nyaste tävlingsskida, såklart med WC+ belag (vikt: 1.030g)
Nackdelar: Dyr

___________________________________________

Krångligheterna tar inte slut där heller. Skida 2-3 och 4 dvs, speedmax, RCS och carbonlight har även olika typer av skidmodeller. Man kan här ha skidor av modell COLD/ WARM och UNIVERSAL. Det smidiga här är att skidorna är gjorda för just det föret som de heter. Mitt TIPS är att, sålänge du inte vill ha en massa skidpar att välja mellan i olika fören så är UNIVERSAL-modellen den rätta för dig. Denna skida går bra i alla fören därför slipper du ha en massa olika att välja mellan.

Men när vet du att det är dags för dig att byta bindning då?

 

maria-h-26-jan-1_26094509.jpg
Ser dina bindningar ut såhär så är det ett tecken på att du måste byta bindning, och i detta fall även skidor.

Det finns idag tre typer av bindningar SNS/ NNN och PRO-LINK

NNN (rottefella) och PRO-LINK(salomon/atomic) är samma typ av bindning men med olika namn, eftersom olika märken konkurrerar om samma sak. Tänk typ nuggets, de heter ju mc.nuggets på donken och bara nuggets på max, samma sak ungefär 😉

SNS är salomon och atomics bindnings-system och här finns den äldre modellen profil och den nya modellen pilot, bild nedan.

De skidor som brukar monteras med NNN-bindning är fischer, rossingnol, madshus och peltonen

De skidor som brukar monteras med PRO-LINK är från 2016 salomon och atomic.

ctn800_300_10000_0_0__6-sulor-fa%cc%88rgad-text
Se nu till att du får rätt sko till rätt bindning!

atn1024_salomon-pilot-skate-1-jpg
SNS- pilot
prolink_skate__65567-1473443147-500-750
PRO-LINK
rottefella_xcele_cl
Rottefella

Hoppas du har lite bättre koll på ditt material nu!
Massa kramar!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s