Vägen till tjejskidan: del 3

Hej alla glada motionärer, elitåkare och alla andra mer eller mindre snödyrkande människor! Nu är det dags för ett till inlägg i serien ”vägen till tjejskidan”. Det här inlägget ska handla om UTRUSTNING. Det är nu god tid att börja fundera på vad du ska åka tjejskidan, eller kanske något annat lopp, med för material. Jag kommer ge tips på allt från motionär- till elitnivå.

Tjejskidan kommer till stor del bestå av stakning, om du har tillräckligt med surf under laggen vill säga, i dagens stakning är det mycket prat om stavlängder, ska man ha långa eller korta stavar när man stakar? Tjänar man på det? Själv föredrar jag lite längre stavar när jag stakar. På tjejvasan 2015 körde jag (173cm) med 155cm långa stavar, men varför det? Jo, längre stavar är gynnsamt då man ska staka uppför. Då man stakar uppför gör längre stavar att du kan ”låsa fast” armarna och kan då jobba mer med magen, som är mycket starkare muskelärt än dina armar. Om du gör samma sak med kortare stavar måste du böja mer på benen och då får man känslan att man ”gräver ned sig” i snön. Men däremot på platta partier så är det inte lika bra med långa stavar, eftersom du då måste lyfta armarna högre och då tar det mer energi.

Men vad är det nu för ny regel som alla pratar om? Denna regel är publicerad av FIS som är det internationella skidförbundet. Denna regel säger, enligt den svenska översättningen:

Vid tävlingar i klassisk teknik får stavlängden vara högst 83 % av skidåkarens kroppslängd2. Vid tävlingar i fri teknik får stavlängden vara högst 100 % av skidåkarens kroppslängd. Kroppslängden mäts med skidpjäxorna påtagna när åkaren står på en plan yta. Stavlängden mäts från stavspetsen upp till handremmens överkant där den fäster i handtaget.

Alla mätningar skall avrundas i hela centimeter enligt följande: Mindre än 0,5 cm avrundas nedåt, 0,5 cm och högre avrundas uppåt.

/http://www.skidor.com/

Däremot gäller denna regel INTE på mindre tävlingar som inte följer dessa FIS-standardregler, däribland tjejskidan. Men trots detta rekommenderar jag inte dig som ovan stakåkare att använda stavar längre än 83% av din kroppslängd. Men däremot om du känner att du kan dehär med stakåkning så kan jag TIPSa dig att testa olika stavlängder. Det är otroligt individuellt vad som passar vem, och du kommer då känna att varje cm du lägger till eller drar ifrån gör skillnad, men kom ihåg att du inte får ha för långa stavar på ex. Tjejvasan. (Om du kapar staven själv, kapa den från sidan handtaget sitter på)

Men vilka stavar i stavhavet ska man då välja?

Jag kommer nu visa exempel på stavar i Swix sortiment. Men såklart finns det många olika märken men alla har ungefär samma sortiment. Vi har:

 • Aluminiumstaven

bxck8337
Detta är ofta den staven du har hemma förrådet, denna är en riktigt bra nybörjarstav och fyller dess funktion bra! Den är riktigt stryktålig och hållbar, en riktigt bra kompanjon i många år alltså
Fördelar: Tålig, billig
Nackdelar: Tung (dålig pendel)
Pris: ca 500 kr
Nivå: Motionär

 • VL 6
  29334

Swix Vasaloppet VL6 är en prisvärd, styv längdåkningsstav med minimal vikt och passar lika bra för träning som för tävling. Staven är utrustad med ett handtag i kork för bästa grepp och en stor racingtruga. Denna stav är ett mellanting mellan carbonstavarna och de gamla hederliga aluminiumstavarna.
Fördelar: Prisvärd, billig
Nackdelar: Aluminium (dvs, sämre pendel)
Pris: 599kr
Nivå: Motionär som vill tävla

 • VL 3

rc314-00-smu-vasaloppet.jpg

Denna stav är även den i SWIX vasaloppetkollektion och passar perfekt till träning och tävling, skillnaden med denna från den förra VL-staven är materialet. Denna är gjord av komposit (balndning av kolfiber & glasfiber) och därav är denna både tålig mot slag i sidled och relativt lätt
Fördelar: Tålig, prisvärd, relativt lätt
Nackdelar:
Pris:999kr
Nivå: elitmotionär

 • CT-serien

Dessa tre ingår i SWIX CT-serie. Namnet har de fått från materialet, dessa stavar är gjorda av carbon, vilket gör staven styv, dvs all kraft går nedåt marken istället för i sidled (som en mjuk stav gör när den böjs). Detta leder till ömtålighet. Desto lägre nummer på staven desto lättare, dyrare och styvare är staven. Dessa stavar har ny design till förra säsongen och på denna design ingår Swix Triac Basket System (TBS) som gör att du kan byta trugor inom bara några sekunder.
Fördelar: Styv, bra pendel
Nackdelar: Ömtålig
Pris:1999 – 1299kr
Nivå: Elitmotionär/Elit, träningsstav eller CT1 kan vara tävlingsstav

 • Triacstavarna, 2.0 och 2.5

  rct05-00.jpg
  Triac 2.5

Dessa stavar är de bästa, och dyraste, på marknaden. 2.5-staven är 2016 års upplaga av triac. Optimal pendel och perfekt styvhet. De är självklart gjorda av det lättaste materialet, carbon, och därför är de även ömtåliga. På ex. skidsprintar kan du se att dessa har en tendens att gå av vid fall eller slag åt sidan.
Fördelar: Styv, lätt
Nackdelar: Dyr, ömtålig
Pris:2999kr
Nivå: Elit

Detta kommer bli ett alldeles för långt inlägg om jag direkt drar igång med att rabbla skidvarianter så det får komma i efterföljande inlägg, så håll utkik!

Hoppas att du fått lite bättre klarhet i vilka stavvarianter som finns på marknaden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s