Vägen till tjejskidan: del 2

Träning är inte alltid lika rolig och ibland kan motivationen tryta, speciellt när snön börjar smälta, skidspåren börjar försvinna och regnet öser ned. Därför ska denhär delen av vägen till tjejskidan handla om motivationstips och även lite inspiration till träning.

Den bästa träningen är den som blir gjord. Med det menar jag att när du tänker på att du ska träna blir ingen träning gjord, det är viktigare att träningen blir gjord än vad den innehåller sålänge du inte är elitidrottare. Idag är det så stor fokus på att man ska köra styrka på gym och ex. antal reps och set. Men vad hindrar dig från att köra precis du känner för är roligt? INGENTING. Följande exempel är jättebra träning trots att du inte kan tro det.

 • Klättring
 • Squash
 • Fotboll
 • Simning
 • Gång, gärna i backar
 • Pingis
 • Volleyboll
 • Korpenlag av alla sorter
 • Yoga!
 • Bodypump och alla olika pass
 • och såklart grenspecifika längdskidor, stakning på skierg och rullskidor

Träningen kan även bli roligare om du lägger in intervaller, eller fartökningar. Det gör även träningen mer effektiv. Du kan gärna ibland korta ned passet och istället köra intervaller i en backe, det är mer tidseffektivt och ger jättebra träning.

Ännu en sak som boostar din träningsmotivation är träningskompisar. Träningskompisar är a och o för motivationen. Träningskompisar kan du hitta i en klubb med motionsgrupper, på facebook eller kanske i grannhuset. Min räddning när jag började åka skidor var klubben Sundbybergs IK, jag visste att jag hade mina inplanerade två pass i veckan och jag visste att när jag väl kom till ursviks motionsgård så ångrar jag inte att jag åkte på träningen.

Tips:
Åk till ditt närmsta elljusspår eller skidspår, gärna med lite kupering och ta med några träningskompisar. Värm upp 10-15min sakta och välj sedan en backe som ni matchar varandra i, gärna som tar 1-2 minuter annars funkar stakning/löpning på platten lika bra. Matcha varandra på 6-10st sånna intervaller. Var alltså inte rädd för att köra fort och bli trött, jag vet av egna erfarenheter att över en viss ålder blir tjejer lite reserverade för fartökningar. Men det ska ni inte vara! Visa gubbarna vart skåpet ska stå och flåsa om dem. Den tröttaste efteråt vinner, inte den som åkte fortast!

Utmaning:
Känner du att du är van vid intervallträning och inte har några motivationsproblem har jag en lite tuffare utmaning. Än så länge är det tidigt på säsongen men så fort snö finns, se till att vara där. När du är tillräckligt tränad att du inte känner att det begränsar dig så är skidvana din bästa vän. Åk gärna något långt pass i veckan som är av den långsammare typen, det vi i skidbranchen kallar för A1  för att få skidvana och mängd. Den får gärna vara 2 timmar lång. Utöver det ska du köra i alla fall 1 pass intervaller av den långsammare typen A3 tröskel (85-90% av maxpuls, det viktiga är att du inte bildar mjölksyra) Du ska under dessa intervaller endast tänka på att ha bra teknik, kör gärna länge på dessa intervaller ca 30minuter effektiv intervalltid. Ett snabbare pass i veckan är att rekommendera, kanske (4-5)x5minuter med 1:30min vila. Men det bästa sättet att bli van att tävla är annars att TÄVLA. Anordna egna träningstävlar och utmana varandra på olika distanser!

MYT
Havregrynsgröt är inte ”skidåkarfrukost”sålänge den inte pimpas upp. Längdskidor är en av de mest energikrävande idrotterna och därför behövs mer än bara gröt för att täcka det bränslebehovet har när man tränar. Jag brukar därför pimpa min gröt med diverse gottigheter.

image.jpeg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s